Audi toont bij het jaarlijkse GTI Treffen bij de Wörthersee de extreem krachtige TT Clubsport Quattro Turbo Concept.

Met deze zeer snelle concept-car laat Audi namelijk zijn elektrische turbo voor het eerst in een benzinemotor zien. Tot nu paste het merk deze techniek alleen toen op TDI's, op dieselgebied zijn de ontwikkelingen namelijk al iets verder gevorderd.

Deze TT Clubsport Quattro Turbo heeft een 2,5-liter TFSI onder de kap, die dankzij de nieuwe techniek 600 pk en 650 Nm levert. Schakelen gaat met een handbak met zes verzetten.

De concept-car weegt 1.396 kg. Door dit vrij lage gewicht kost de sprint naar 100 km/h slechts 3,6 seconden. De topsnelheid is 310 km/h.

De elektrische turbocompressor gaat bijna zonder vertraging naar z'n maximale toerental. Een extra bonus is het feit dat een dergelijke turbo langer mee blijft werken. Reguliere turbo's stoppen met het bijdragen van kracht als er te weinig energie in de uitlaatgassen is, maar de elektrische gaat dan nog een tijdje door.

Een 48V lithium-ion accupakket in de bagageruimte is specifiek aanwezig voor de elektrische turbo. Audi becijfert dat de elektroboost goed is voor zo'n 200 Nm koppel.

De auto is meteen te herkennen aan het 20-inch lichtmetaal, keramische remmen en een met 14 centimeter toegenomen breedte. Ook monteren de ingenieurs een grote achterspoiler voor extra downforce.

Binnenin biedt Audi veel koolstofvezelaccenten en alcantara. De stoelen hebben bijvoorbeeld bekleding van dat materiaal in de kleur oranje.

Productiekansen zijn er niet, maar de fans kunnen vanaf 13 mei de auto wel in het echt zien tijdens het GTI Treffen bij de Oostenrijkse Wörthersee.

Bekijk foto's van de Audi TT Clubsport Quattro Turbo Concept in groot formaat