Ford introduceert in de nieuwe S-Max de Intelligent Speed Limiter, die werkt met een camera die de verkeersborden in de gaten houdt en de auto indien nodig laat vertragen. Het systeem zou het aantal bekeuringen voor snelheidsovertredingen moeten indammen.

Intelligent Speed Limiter (ISL) werkt als volgt: de bestuurder zet via stuurwielbediening een bepaalde maximumsnelheid van de auto vast. De camera aan de voorruit houdt de verkeersborden in de gaten. Mocht de snelheid op de borden lager zijn dan de ingestelde (op dat moment gereden) snelheid dan grijpt het ISL-systeem in door de auto langzaam vaart te laten minderen. Niet door te remmen, maar door de brandstoftoevoer naar de motor tijdelijk te beperken. 

Bij snelheidsoverschrijding bergaf geeft de auto een waarschuwingssignaal. De bestuurder kan het systeem, dat voor het eerst leverbaar wordt op de nieuwe S-Max, omzeilen door het gaspedaal diep in te trappen. Feitelijk combineert Ford met ISL de bestaande technolgie van de Adjustable Speed Limiter en Traffic Sign Recognition.  

"Bestuurders zijn zich er niet altijd van bewust dat ze harder rijden dan toegestaan. ISL kan een van de stressfactoren van het autorijden verminderen", aldus Stefan Kappes van de Europese veiligheidsafdeling van Ford. Het systeem werkt bij snelheden tussen 20 en 120 mph (32 - 192 km/h).

Bekijk 3 foto's van de Intelligent Speed Limiter in groot formaat