Een zelfrijdende auto van het bedrijf Delphi is begonnen aan een rit van San Francisco naar New York.

De tocht van ruim vijfduizend kilometer, die naar verwachting zo'n tien dagen zal duren, is de langste die ooit is ondernomen door een autonome auto.

Er zit tijdens de rit altijd iemand achter het stuur van de aangepaste Audi SQ5, om in te grijpen als er iets mis gaat. In een testrit van het Amerikaanse programma Good Morning America moest de chauffeur één keer de controle overnemen om de auto langs wegwerkzaamheden te rijden.

De auto gebruikt camera's, laser- en radartechnologie om een beeld op te stellen van de omgeving en hier zelfstandig doorheen te rijden. Eerder werd de auto al uitgebreid getest in Californië en Las Vegas.

Delphi's zelfrijdende auto vertrok zondagmiddag (plaatselijke tijd) uit San Francisco. In vijf uur heeft de auto vervolgens al zo'n 600 kilometer afgelegd, stelt het bedrijf op Twitter.

Volgens Delphi is het belangrijk om de auto op verschillende plekken en in verschillende scenario's te testen. De lange proefrit moet onder meer uitwijzen hoe de technologie het doet bij verschillende weersomstandigheden en op verschillende terreinen.