De Tesla Model S wordt over enkele maanden uitgerust met de mogelijkheid om deels zichzelf te besturen.

Dat maakte Tesla-ceo Elon Musk donderdag bekend, zo meldt Techcrunch.

De functionaliteit wordt naar de Model S uitgerold via softwareupdate 7.0, dat volgens Musk een "complete verandering van de gebruikersinterface" met zich meebrengt. Deze moet de auto gedeeltelijk zelfrijdend maken, al is nog niet precies bekend in hoeverre daar daadwerkelijk sprake van is.

Tesla test het systeem momenteel door het model van San Francisco naar Seattle te laten rijden, zonder dat de bestuurder iets hoeft te doen. De update die binnen "ongeveer drie maanden" wordt uitgerold naar eigenaars van het S-model, zou echter slechts "soort van zelfrijdende functies" bieden. 

Alleen op snelwegen

De functionaliteit wordt aanvankelijk beperkt tot snelwegen in de Verenigde Staten, vanwege de toenemende complexiteit van het verkeer in steden en kleinere wegen. Wel wordt met de uitrol van de softwareupdate de mogelijkheid toegevoegd om de Model S op afstand voor te laten parkeren op privéterrein.

Vorig jaar liet Musk al weten in 2015 al modellen te willen lanceren die voor 90 procent zelfrijdend zijn. De topman van Tesla denkt daarnaast dat niet-zelfrijdende auto's op de lange termijn verboden zullen worden.

Eerste indruk: Zelfrijdende auto's met slimme systemen