Audi SQ5 van Delphi gaat 'coast to coast'

Een team van Delphi-ingenieurs stapt aanstaande zondag in San Francisco in een Audi SQ5, die vervolgens volledig autonoom naar New York moet rijden - een ritje van zo'n 5.600 kilometer.

Delphi is een Amerikaans bedrijf (met het hoofdkwartier in Engeland) dat software en technologiën ontwikkelt voor de auto-industrie. Een onderdeel daarvan is het autonoom laten rijden van personenauto's.

Om de techniek te testen en om te demonstreren waartoe het bedrijf in staat is, laat het aanstaande zondag een Audi SQ5 op eigen houtje van San Francisco naar New York rijden. Uiteraard zitten er wel mensen aan boord om de boel in de gaten te houden. Voor de reis wordt een week uitgetrokken.

Delphi heeft de met elektronica volgepakte SQ5 eerder al met succes door de straten van Las Vegas laten rijden. De kust-naar-kust-trip van aanstaande zondag 22 maart is de langste (ongeveer 5.600 kilometer) rit die een autonoom rijdende auto door het 'echte leven' heeft gemaakt.   

De zogenaamde Radar, vision and Advanced Drive Assistance Systems (ADAS) zijn volgens Delphi in staat om 'complexe beslissingen' te nemen zoals invoegen op de snelweg, het inhalen van een fietser of het stoppen en weer wegrijden bij een kruispunt zonder verkeerslichten.   

Audi heeft overigens niets te maken met dit initiatief, de Duitsers werken zelf aan autonoom rijdende auto's. De SQ5 dient in dit geval slechts als voertuig voor de technologiën van Delphi. Van de autofabrikanten die zich met autonoom rijdende auto's bezighouden, maakt alleen Volvo gebruik van Delphi-materialen (de radar/camera van de XC90).     

Bekijk foto's van de Audi SQ5 van Delphi in groot formaat

Lees meer over:
Tip de redactie