AMSTERDAM - Het Britse merk Connaught heeft een concept car gemaakt van een hybride sportauto. De Type-D sports coupé is voor een groot deel ontwikkeld met subsidiegeld van de overheid. Nu is er 5 miljoen pond nodig om de auto in 2006 in productie te nemen.

Connaught is geen onbekende in het autowereldje. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het merk opgericht en niet lang daarna vierde het merk triomfen op het circuit. Ook met sportauto´s voor op de openbare weg, was het merk succesvol. In 1957 verdween het merk weer van het toneel. De huidige eigenaren kochten de merknaam en zijn weer bezig auto´s te ontwikkelen.

Tegenwoordig noemt Connaught zich een virtuele autofabrikant. Ontwerp en management van een project wordt binnenshuis gedaan en de productie wordt in zijn geheel uitbesteed. De Connaught Type-D sports coupé is voorzien van een hybride V10 motor. De auto haalt daarmee 225 km/h en sprint van 0 naar 100 in 6,2 seconden. De Brit voldoet aan de emissie-eisen die in 2010 van kracht worden. De makers zijn ook overtuigd van de veiligheid. "We weten zeker dat we bij de EuroNCAP tests 5 sterren kunnen scoren."

Overheidssteun

De Connaught Type-D sports coupé werd ontwikkeld door Tim Bishop en Tony Martindeale, 2 oud-Jaguar medewerkers. Bij de ontwikkeling ontving Connaught een half miljoen pond overheidssteun. Daarnaast werden 17 patenten aangevraagd. De makers gaan nu naarstig op zoek naar de 5 miljoen pond die nodig is om de Connaught Type-D spots coupé in productie te nemen. De auto zou rond de 35.000 pond moeten gaan kosten.