De omzet van ondernemingen in de auto- en motorsector daalde in het laatste kwartaal van 2014 met 7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Alle branches binnen de sector zagen de omzet dalen met uitzondering van de motorbranche.

De algehele omzetdaling wordt eigenlijk veroorzaakt door de forse omzetstijging van eind 2013. Door aflopende fiscale voordelen voor milieuvriendelijke auto’s steeg de verkoop van personenauto’s in het laatste kwartaal van dat jaar fors. 

De omzet van motorverkopers steeg met 14,1 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2013. Importeurs van personenauto's zagen de omzet het meest dalen met 10,1 procent. 

Slechtste kwartaal 

De garagebedrijven, die hun omzet voornamelijk halen uit reparatie en service van personenauto’s, verloren in het vierde kwartaal ruim 6 procent omzet. Het was het slechtste kwartaal van het jaar. Minder schadeherstel droeg bij aan deze ontwikkeling.

Voor de bedrijfsautobranche verliep het vierde kwartaal eveneens teleurstellend. De omzet uit de verkoop en reparatie van bedrijfsauto’s daalde met ruim 9 procent, terwijl in het derde kwartaal nog ruim 7 procent omzetgroei was geboekt. 

Autobranche

Bron: CBS© NU.nl/Jolien de Vries