Frankrijk opent de aanval op de dieselauto: wie een diesel inruilt op een elektrische auto, kan op een forse subsidie rekenen.

De mensen die een dieselauto met een leeftijd van dertien jaar of ouder zonder roetfilter inruilen op een elektrische auto, kunnen namelijk zelfs een subsidie van 10.000 euro krijgen, meldt persbureau Bloomberg.

Segolene Royal, de Franse minister van Energie, zegt hierover: "We moeten deze groep vervuilende auto's elimineren. Het moet moeilijker en moeilijker worden om in die auto's te blijven rijden."

Onlangs was er ook al een accijnsverhoging van twee eurocent per liter op diesel in Frankrijk. Alleen al in 2015 levert die maatregel 807 miljoen euro op.

Het nieuwe beleid van de Franse overheid is erg opvallend, omdat juist in Frankrijk het kopen van een dieselauto werd aangemoedigd met lagere accijnzen ten opzichte van benzine.

Ook de grote Franse steden zijn bezig om de diesel uit het straatbeeld te bannen. Zo wil Parijs in 2020 een groot deel van de stad dieselvrij hebben.