Ruim een derde van de Nederlandse automobilisten heeft wel eens autoschade gehad door winters weer, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Bijna de helft van de Nederlandse automobilisten laat bij winterse weersomstandigheden de auto liever staan. Van de automobilisten die toch de weg op gaan tijdens winters weer zegt 87 procent met meer spanning achter het stuur te kruipen.

Zo'n 34 procent heeft wel eens schade opgelopen door winters weer, zo blijkt uit een onderzoek van Multiscope in opdracht van een verzekeringsmaatschappij onder duizend Nederlandse automobilisten.  

Zo'n 62 procent van de ondervraagden liep wel eens schade op door te rijden als het glad was. Sneeuwval was in 14 procent van de gevallen de oorzaak, gevolg door hevige regen, dat bij 11 procent verantwoordelijk was voor schade. Bij 9 procent ontstond de schade door te rijden in het donker en 8 procent had schade door een laagstaande zon.  

Ruitschade

Een eenzijdige aanrijding, zoals botsen tegen een paaltje, was bij 16 procent de oorzaak van de schade. Bij 9 procent gaat het om parkeerschade en bij 8 procent om een botsing met een andere auto. In 5 procent van de gevallen gaat het om een kop-en-staart botsing en bij 5 procent gaat het om ruitschade.

Vrouwen zijn bij winters weer meer gespannen achter het stuur dan mannen (93 tegenover 81 procent), maar mannen blijken meer schade aan de auto op te lopen (39 tegenover 28 procent).

Alhoewel de winter het noorden van Nederland harder treft, blijken Friese autorijders het minste autoschade door winters weer op te lopen. Bewoners van de provincies Drenthe en Limburg hebben het vaakst autoschade in de winter, zo blijkt uit het onderzoek. 

Krabbers

Driekwart van de ondervraagde automobilisten neemt gepaste maatregelen om schade door winters weer te voorkomen. Zo schaft 41 procent een winterpakket met onder meer krabbers, antivries, eten, drinken, zaklamp, deken en een lidmaatschap van een wegenwachtservice aan.

Zo'n 37 procent neemt winterbanden, 27 procent laat de auto controleren bij een garage en 13 procent volgt een slipcursus. Zo'n 4 procent controleert zelf de auto.