HAARLEM - Over twee jaar moeten er in de regio Haarlem 350 personenauto's op aardgas rondrijden. Met subsidie voor deze wagens wil de gemeente Haarlem het gebruik van aardgas als brandstof stimuleren. Nu rijden er in heel Nederland nog slechts enkele van deze aardgasauto's rond.
aardgasauto's

De gemeente Haarlem is al enkele jaren bezig haar eigen bestelauto's en vuilniswagens om te zetten in aardgasauto's. Inmiddels doen ook nutsbedrijven, overheden en bedrijven in die regio mee aan het project Gas Als Ideale Aandrijving (GAIA). Dit verloopt zo goed, dat de gemeente het project gaat uitbreiden naar personenwagens.

Subsidie

De gemeente heeft van het ministerie van VROM een half miljoen euro gekregen voor het project. Een groot gedeelte hiervan gaat naar subsidie op de aankoop van de aardgasauto's van Volvo, Fiat en Opel.

Een woordvoerder van de gemeente verwacht dat vooral mensen die veel kilometers maken er een beroep op zullen doen. Hij denkt daarbij aan taxibedrijven, koeriers en lesauto's maar ook particulieren. Zij krijgen een kwart van de meerkosten terug als zij een aardgasauto kopen.

Zo'n auto is tussen de 1500 en 3800 euro duurder dan een bezineauto, maar de brandstofkosten zijn weer veel lager, aldus de woordvoerder. De duurste aardgasauto is bij 14.000 kilometer per jaar al goedkoper dan een op benzine, en altijd voordeliger dan een wagen op diesel.

Weinig tankpunten

Probleem is wel dat er in Nederland nog maar weinig tankpunten zijn. De gemeente Haarlem is in de eigen regio in onderhandeling met oliemaatschappijen over de plaatsing van een aardgastank op benzinestations. Buiten Haarlem, zijn alleen in Almelo en Schiphol stations waar aardgasrijders zomaar kunnen tanken. Wel zijn er in het hele land bedrijven die een dergelijk punt hebben voor eigen gebruik. Automobilisten van buiten moeten eerst een afspraak maken om hier te kunnen tanken.

Aardgasrijders hoeven niet te vrezen dat zij langs de weg komen te staan met een lege tank. De autofabrikant bouwt ook altijd een benzinetankje in, aldus de woordvoerder van de gemeente Haarlem. "Daar kun je altijd mee thuiskomen."