BARCELONA - McLaren-Mercedes verkeert in een crisis. Het formule-1-team beleeft de slechtste seizoenstart sinds 1994. "Het is allemaal zeer pijnlijk", vindt David Coulthard, tot voor kort nog getipt als kandidaat voor de wereldtitel.

Met nieuwkomer Kimi Raikkonen reed hij in de eerste vier wedstrijden slechts negen punten bij elkaar. Vijf keer viel een van de twee coureurs uit met pech. De andere topteams Ferrari en Williams zijn uit het zicht verdwenen, McLaren heeft zelfs moeite om zich Renault van het lijf te houden. "We spelen slechts de derde viool", realiseert Mercedes-sportchef Norbert Haug zich.

Haug

Volgens Haug is het te vroeg om zijn team af te schrijven. "We zijn wel uit diepere dalen omhoog geklommen. Ik ben ervan overtuigd dat we dit jaar nog races winnen."

Voorlopig lijkt het slechts 'wishful thinking'. De motor van McLaren schijnt 50 paardenkrachten minder te leveren dan de krachtbronnen van Ferrari en Williams-BMW. Anderen geven ontwerper Andrian Newey de schuld. Hij had bij Jaguar willen werken, maar McLaren hield hem aan zijn contract. Het zou de motivatie van Newey hebben aangetast.

McLaren kan zondag werken aan herstel in de Grand Prix van Spanje. De stal vierde daar in 1998, 1999 en 2000 een dubbele zege. Vorig jaar leek Mika Hakkinen weer te winnen tot een paar bochten voor de finish zijn auto het begaf.

Michael Schumacher profiteerde. De wereldkampioen heeft een beetje medelijden met de concurrent. Hij nam David Coulthard in bescherming. "Zijn auto zag er de laatste race niet echt bestuurbaar uit."