Er komt definitief een nieuwe Ford Focus RS. Dat heeft Ford donderdag bekendgemaakt. De komende vijf jaar komt het merk bovendien met nog elf andere 'performance' modellen.

De twaalf auto's komen tot stand onder de vleugels van het Ford Performance Team, een nieuwe club die is samengesteld uit het personeel van de sportieve Europese tak Team RS en het Amerikaanse SVT (Special Vehicle Team).   

"Een nieuwe Focus RS, in 2009 voor het laatst geïntroduceerd in Europa, is een belangrijke gebeurtenis. Om de RS-badge te verdienen moet het een verfijnde, compromisloze rijdersauto zijn die, indien gewenst, uitzonderlijke prestaties op het circuit kan leveren terwijl er ook uitstekend dagelijks op de openbare weg kan worden gereden", aldus Raj Nair, group vice president van Ford.

Over wat er onder de kap van de nieuwe Focus RS (die wereldwijd leverbaar wordt) komt te liggen, heerst voorlopig nog enige onduidelijkheid. Waarschijnlijk wordt het de 2,3-liter Ecoboost-viercilinder uit de Mustang, die in de Focus een vermogen van ongeveer 330 pk zou moeten leveren.

De eerste Focus RS stamt uit 2002 en had een tweeliter turbomotor met 215 pk. De tweede generatie kreeg een 2,5-liter vijfcilinder turboblok in de neus, goed voor 305 pk.   

Bekijk foto's van de Ford Focus in groot formaat