Al een tijdje zongen in de Franse media berichten rond over strengere milieu-eisen. Dit weekend heeft de Parijse burgemeester meer duidelijkheid over de plannen gegeven.

Burgemeester Anne Hidalgo gaf gedeeltelijk openheid van zaken in een column in de zondagskrant Journal du Dimanche.

De maatregelen gaan behoorlijk ver, want als Hidalgo haar zin krijgt, komen er over vijf jaar geen auto's met dieselmotor de stad in. Op verkeersaders als de Champs Elysee zouden zelfs alleen elektrische auto's welkom zijn. Verder moet een groot deel van het centrum voetgangersgebied worden.

De burgemeester verdedigt de verregaande maatregelen met de mededeling dat 'de luchtkwaliteit moet verbeteren en dat het autobezit in Parijs in de afgelopen jaren toch al flink is gedaald'.

De maatregelen botsen wel enigszins met de socialistische achtergrond van Hidalgo, want juist een groot deel van haar kiezers heeft een laag inkomen en verplaatst zich daarom noodgedwongen in een oude, vervuilende diesel.

Om deze mensen te ontzien, overweegt de burgemeester deze groep arme autobezitters die weinig rijden te ontzien, of bijvoorbeeld toestemming te geven om in het weekend met de auto op pad te gaan.