De op handen zijnde maatregelen van de Franse overheid met betrekking tot de dieselauto hebben tot onbegrip geleid in de Franse auto-industrie.

Een woordvoerder van PSA vertelt Automotive News: "Het gebruik van dieselmotoren is een sleutel in het terugdringen van de broeikasgassen en de strijd tegen de klimaatverandering. Deze anti-dieselmaatregelen benadelen juist de Franse auto-industrie."

Renault en PSA gelden als belangrijke merken voor dieseltechnologie, juist doordat de Franse overheid decennialang het gebruik van diesel aanmoedigt met lagere belastingen op brandstof en dieselauto's. Tachtig procent van de auto's in het land heeft een dieselmotor onder de kap.

De Franse overheid noemde dit beleid deze week echter 'een fout die ongedaan zal worden gemaakt'. Om die reden vervallen subsidies op de aankoop van dieselauto's en ook gaat de Franse overheid de accijns op de brandstof verhogen.

Parijs luistert met deze maatregelen naar milieuorganisaties, die benadrukken dat diesels de luchtkwaliteit nadelig beïnvloeden. Renault en PSA bestrijden dat de nieuwe maatregelen de luchtkwaliteit in de Franse steden gaan verbeteren, omdat ze geen verschil maken tussen de oude en - veel minder vervuilende - nieuwe diesels.

Het blijft waarschijnlijk niet bij anti-dieselmaatregelen. Volgens de Franse media overweegt de stad Parijs bijvoorbeeld ook een milieuzone, waardoor de meest vervuilende auto's de stad niet meer in kunnen.