Sportwagenbouwer Spyker moet zijn fabriek in Zeewolde binnen zeven dagen leeg en ontruimd opleveren.

Dat oordeelt de rechtbank Midden-Nederland woensdag in een kort geding.

Ook moet het bedrijf van zakenman Victor Muller zijn pandbaas ruim 152.000 euro aan huurachterstand betalen. 

De verhuurder van het pand Jacques Walch liet eerder weten meerdere aanmaningen gestuurd te hebben naar het adres van de autofabrikant. De huurachterstand zou opgelopen zijn tot ruim zeven maanden. Telkens beloofde Spyker beterschap, maar deze toezeggingen werden nooit nagekomen.

Het bedrijf verkeert al enige tijd in financieel zwaar weer. Vorige week kreeg Spyker Events & Branding, een dochter van Spyker, uitstel van betaling. Het gaat om de vennootschap waar in het verleden onder meer het Formule 1-team van Spyker was ondergebracht.

Beslag

Afgelopen zomer legde de Belastingdienst nog tijdelijk beslag op de inboedel van Spyker vanwege een openstaande schuld. Een geplande veiling van een aantal exclusieve auto's, motorblokken en versnellingsbakken werd pas op het laatste moment afgeblazen, toen bleek dat Spyker het bedrag alsnog had betaald.

Het bedrijf baarde begin 2010 wereldwijd opzien door het veel grotere Zweedse Saab over te nemen van GM. Die overname liep echter op een mislukking uit en in december 2011 moest Saab faillissement aanvragen.

Schadevergoeding

Spyker probeerde vervolgens nog een schadevergoeding van 3 miljard dollar los te krijgen bij GM voor het tegenwerken van een overname van Saab door een Chinees consortium. Maar deze claim werd onlangs in hoger beroep afgewezen.

Bij Spyker was woensdag niemand bereikbaar voor commentaar.