Hoewel de prijs van ruwe olie steeds verder zakt, is de daling van de benzineprijs aan de pomp al ruim een week tot stilstand gekomen.

Dat blijkt uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers.

Of er voor automobilisten nog lagere prijzen in het verschiet liggen is volgens brandstofexpert Paul van Selms van de consumentenorganisatie koffiedik kijken. Daarvoor moet de olieprijs langere tijd structureel laag blijven.

''De oude dure voorraden van oliemaatschappijen moeten immers eerst op'', aldus Van Selms.

Ook het nadeel van de zwakke euro ten opzichte van de dollar zet een rem op de prijsdaling aan de pomp. ''Ruwe olie wordt betaald in dollars, terwijl wij aan de pomp betalen in euro’s'', vertelt Van Selms.

Benzineprijs

Een liter euro 95 werd vorige maand zo'n 10 cent goedkoper, maar blijft al meer dan een week stabiel op ongeveer 1,72 euro.

Als de benzineprijs op het huidige niveau blijft levert dat volgens Selms een gemiddelde automobilist die zo'n 1000 liter per jaar in zijn tank gooit, een voordeel op van bijna 100 euro.

Diesel werd vorige maand bijna 5 cent goedkoper en kost nu 1,44 per liter. Ook deze brandstof is afgelopen week niet verder gedaald.

De prijs voor een vat Amerikaanse olie zakte dinsdag naar het laagste niveau sinds oktober 2011 (76,70 dollar). Sinds begin vorige maand ging de olieprijs met zo'n 15 procent omlaag.