Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Ferrari 458

Ferrari splitst af van Fiat Chrysler Automobiles

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) neemt afscheid van dochterbedrijf Ferrari. Het iconische sportautomerk wordt op eigen benen gezet en krijgt een beursnotering in Europa en de Verenigde Staten, zo meldt FCA vandaag.
Door ANP

Ongeveer 10 procent van de aandelen zal op de markt worden verkocht, de rest komt in handen van de huidige aandeelhouders van Fiat Chrysler. De afsplitsing, die naar verwachting volgend jaar wordt afgerond, hoort bij de plannen waarmee het Italiaans-Amerikaanse bedrijf de komende jaren zijn winst wil vergroten.

De strijd over de toekomst van Ferrari kostte topman Luca di Montezemolo vorige maand zijn baan. Hij wilde het exclusieve karakter van Ferrari beschermen, maar moest het afleggen tegen Sergio Marchionne, de baas van Fiat Chrysler.

Uit de kwartaalcijfers van het concern blijkt verder dat Fiat Chrysler zijn verkopen vorig kwartaal heeft weten op te voeren, vooral dankzij groei op de Noord-Amerikaanse markt. De omzet van het fusiebedrijf steeg met 14 procent op jaarbasis, naar 23,6 miljard euro. Het concern verkocht wereldwijd 1,1 miljoen auto's, 10 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst stabiliseerde op 188 miljoen euro.

In Noord-Amerika en Mexico samen vonden de auto's van Fiat Chrysler 20 procent meer aftrek. In Zuidoost-Azië namen de verkopen met 30 procent toe. In de regio Europa, Afrika en het Midden-Oosten werden 6 procent meer voertuigen verkocht. Alleen in Latijns-Amerika liepen de zaken slecht; daar zakten de verkopen met 12 procent.

In de VS liep vooral de verkoop van de Jeep Cherokee goed. In Europa trokken de verkopen van Fiat aan, nadat die vorig jaar tot het laagste peil van de afgelopen 20 jaar waren gezakt.


Lees meer over:

ChryslerFiat

Aanbevolen artikelen