Het kabinet neemt voorlopig nog even geen besluit over een aanpassing van de autobelastingen. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

Wiebes was de afgelopen weken bezig te kijken naar wijzigingen van de aanschafbelasting (bpm) en de motorrijtuigenbelasting (mrb).

Hij had eerder gezegd zijn autoplannen dit najaar te presenteren, maar heeft nu besloten de autobelastingen mee te nemen bij het overleg met partijen in de Tweede Kamer over een herziening van het belastingstelsel. Daarover is donderdagochtend het eerste overleg voorzien op het ministerie van Financiën.

Het uitstel betekent dat Wiebes wel voor de zomer van volgend jaar komt met een aanscherping van de eisen voor gunstige fiscale behandeling van zuinige auto's. Die aanscherping geldt voor 2016. Begin 2017 moeten de nieuwe autobelastingen dan ingaan.

Wiebes meldt in de brief ook dat het kabinetsbeleid om mensen aan te moedigen auto's te rijden die weinig CO2 uitstoten zeker effect heeft gehad. De CO2-uitstoot van nieuwe auto's is in Nederland de laagste in Europa en het aandeel (semi-) elektrische auto's het hoogste.

Bovag

Een woordvoerder van brancheorganisatie Bovag zegt ''zwaar teleurgesteld'' te zijn. ''Uitstel is altijd slecht. Dit zorgt voor grote onzekerheid, voor zowel de autobranche als autokopers''. De belangenbehartiger krijgt donderdag een toelichting van Financiën op het besluit.