Peugeot heeft de prijzen van de 208 GTI 30th bekendgemaakt. De versie is een eerbetoon aan zijn voorvader, de legendarische 205 GTI, die dertig jaar geleden werd geïntroduceerd.

Om stil te staan bij de dertigste verjaardag van de geliefde 205 GTI, komt Peugeot nu met deze speciale versie van de 208 GTI. We maakten er in juni al even kennis mee, maar nu hangt er ook een prijskaartje aan de auto.

De sportieve Fransman gaat 30.208 euro kosten. Een prijs waar duidelijk over is nagedacht, net als over het vermogen van 208 pk. De jubileumeditie is 8 pk krachtiger dan de gewone 208 GTI en kost ruim 4.000 euro meer. Qua kleuren is er keus uit Pearl White, Ruby Red of de two-tone ‘Coupe franche’ zoals op bovenstaande foto. Die laatste uitvoering kost overigens 950 euro meer dan de uitvoeringen met één kleur.

De auto ligt 10 mm dichter boven het asfalt en de spoorbreedte is aan de voorkant met 22 mm toegenomen. Achter staan de wielen 16 mm verder bij elkaar vandaan. Schakelen gaat middels een handgeschakelde zesbak en bovendien beschikt de speciale 208 GTi over een Torsen-differentieel; beide zijn afkomstig uit de RCZ R. Peugeot heeft het ESP en de tractiecontrole anders afgesteld, waardoor de systemen alle twee minder fanatiek ingrijpen. Grotere remschijven zijn gemonteerd om de 208 GTi weer fatsoenlijk tot stilstand te krijgen.

Speciaal voor de introductie van de 208 GTI 30th heeft Peugeot een graai in het archief gedaan en de promotievideo van de 205 GTI afgestoft. Vervolgens is de 208 GTI digitaal in het filmpje erbij geplaatst, en neemt de auto het stokje van de 205 GTI over. 

Bekijk foto's van de Peugeot 208 in groot formaat