De designchef van Mazda, Ikuo Maeda, heeft aangegeven dat hij graag een nieuw RX-model in het gamma wil.

Ikuo Maeda - heeft tegenover Automotive News verkondigd dat hij het RX-label bijzonder graag opnieuw tot leven wil wekken. Het laatste RX-model, de RX-8, ging in 2012 uit productie. Sinds 2008 was de auto al niet meer leverbaar in Nederland.

Officieel zou er nog niets besloten zijn over z'n komst, maar Maeda geeft aan alles op alles te zetten om de auto te laten verschijnen. "Ik zal nooit opgeven [...] ik ben altijd op zoek naar vormen voor een nieuwe RX", aldus Maeda. Helaas zitten er wat haken en ogen aan de komst van een nieuwe sportieve Mazda boven de MX-5.

Volgens de designchef zijn de nieuwe Skyactiv-motoren wel sportief en zuinig, maar ze zouden niet geschikt zijn voor een model als de RX-8. "Een nieuwe RX is niet mogelijk zonder wankelmotor", en daarin schuilt het probleem. Mazda zou sinds 2007 namelijk al achter de schermen bezig zijn met het efficiënter maken van de techniek van deze bijzondere motoren, die over het algemeen minder zuinig zijn - onder meer  door een hoog olieverbruik - dan reguliere verbrandingsmotoren. Het doorontwikkelen van de techniek zou dermate lastig zijn, dat het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van het Japanse merk het project op een laag pitje heeft gezet.

Een nieuwe RX - waarin de R voor rotatie staat - zonder wankelmotor is natuurlijk een lastig verhaal. De komst van een ander sportief model - dat niet de RX-aanduiding krijgt - wordt door Maeda overigens niet uitgesloten. "Mochten we een sportauto met Skyactiv-motoren gaan maken, dan wordt dat een ander model."

Bekijk foto's van de Mazda RX-8 in groot formaat