Ford acht het onder meer door moeizame omstandigheden in Europa en Zuid-Amerika niet meer mogelijk om de in juli afgegeven winstverwachting te behalen. Dat maakte de Amerikaanse autofabrikant maandag bekend.

Ford ging enkele maanden geleden nog uit van een winst in Europa, nadat in het tweede kwartaal voor het eerst in ruim 3 jaar zwarte cijfers werden geschreven in de regio. Maandag gaf het concern aan een verlies van 1,2 miljard dollar (946 miljoen euro) te voorzien, gevolgd door een strop van 250 miljoen dollar volgend jaar.

De malaise op de Russische automarkt is een van de pijnpunten voor Ford in Europa. Rusland zal de negatieve gevolgen van de dalende roebel, de afnemende vraag naar auto's en de effecten van de westerse sancties pas in 2016 te boven zijn, schat Ford in.

Ook de Zuid-Amerikaanse markt ontwikkelt zich een stuk slechter dan voorzien. Ford denkt daar nu dit jaar een verlies van 1 miljard dollar te lijden en een ,,kleiner maar nog steeds aanzienlijk'' verlies in 2015. De verliezen worden onder meer veroorzaakt door de inflatie in de regio en negatieve wisselkoerseffecten ten opzichte van de dollar.

Het bedrijf rekent nu op een winst voor belastingen van 6 miljard dollar, terwijl in juli werd gemikt op 7 à 8 miljard dollar. Het bedrijf kwam ook nog met een ambitieuze doelstelling voor 2020. In dat jaar denkt Ford wereldwijd 9,4 miljoen auto's te verkopen, tegen 6,3 miljoen stuks vorig jaar.