Ford en Chrysler roepen samen meer dan een miljoen auto's terug.

Ford roept in totaal zo'n 850.000 auto's terug in de Verenigde Staten en Canada. De betreffende auto's - de C-Max, Fusion, Escape en de Lincoln MKZ van de bouwjaren 2012 t/m 2014 - zouden mogelijkerwijs een storing in een controlemodule kunnen krijgen.

Mocht er kortsluiting in het systeem komen, dan bestaat de kans dat bij een ongeluk de airbags niet of niet naar behoren functioneren. Ook het ESP - dat gebruik maakt van data in deze module - zou hierdoor slecht kunnen functioneren. In totaal zou het op bijna 747.000 auto's in de Verenigde Staten en zo'n 83.000 stuks in Canada gaan. 

Ook Chrysler roept auto's terug: in totaal zo'n 350.000 exemplaren. Het gaat om de Dodge Charger, Dodge Magnum, Chrysler 300, Jeep Grand Cherokee en de Jeep Commander van bouwjaar 2008. Ruim 292.000 hiervan rijden rond in de Verenigde Staten. Bijna 20.000 stuks zijn in Canada te vinden.

Startmechanisme

De auto's zouden een soortgelijk probleem met het startmechanisme kunnen hebben als waar de teruggefloten modellen van General Motors eerder mee kampten. De sleutel zou vast kunnen komen te zitten of zelfs uit de contact-stand kunnen schieten. Dit laatste kan tot volledige onbestuurbaarheid van de auto - gecombineerd met niet-werkende veiligheidssystemen als airbags - kunnen leiden. Volgens Chrysler heeft er zich tot nu toe slechts een klein ongeluk voorgedaan waarbij niemand gewond is geraakt.