Bij de Zweedse autofabrikant Saab komen nog deze maand zo'n tweehonderd arbeidsplaatsen te vervallen, ruim een derde van het totaal. 

Dat maakte de huidige eigenaar, het consortium National Electric Vehicle Sweden (NEVS), woensdag bekend.

De productie bij Saab werd in mei stilgelegd, onder meer wegens nieuwe financiële problemen. Het personeel is sindsdien in dienst gehouden, zodat het bedrijf snel weer aan de slag zou kunnen zodra nieuwe geldschieters zich zouden aandienen. Dat is evenwel nog altijd niet gebeurd.

Saab kwam in 2012 in handen van NEVS. Daarvoor was het eigendom van het Nederlandse Spyker Cars, dat ruim 2 jaar lang tevergeefs probeerde het roemruchte Zweedse merk nieuw leven in te blazen, nadat eigenaar General Motors het wegens aanhoudende verliezen in de etalage had gezet.

Het massaontslag betekent niet dat ook NEVS de handdoek in de ring gooit. Het houdt de overgebleven werknemers in dienst om ''de fabriek in een goede conditie te houden'', en zich voor te bereiden op de ontwikkeling en productie van nieuwe auto's, zodra een besluit daartoe is genomen.

De groep investeerders spreekt van een stap in een herstructureringsplan dat op 8 oktober aan de schuldeisers wordt gepresenteerd.

Op het moment dat de fabriek in het Zweedse Trollhättan werd stilgelegd, was daar één model in productie, de Saab 9-3 Aero. De auto's droegen niet langer het karakteristieke beeldmerk met de gekroonde rode griffioen, omdat NEVS daar de rechten niet op bezit.