Mercedes heeft woensdag de C 63 AMG onthuld. De krachtpatser, die tegelijkertijd als sedan en als estate op de markt wordt gebracht, heeft de nieuwe 4,0-liter V8-biturbo aan boord, goed voor 510 pk.

Die 510 pk (en 700 Nm) is voorbehouden aan de S-versie van de C 63 AMG. De 'normale' moet het stellen met 476 pk en 650 Nm. Dit zijn exact dezelfde waarden als bij de onlangs gepresenteerde AMG GT die de primeur had van het nieuwe 4,0-liter V8-biturboblok.

In 4 seconden sprint de C 63 AMG S naar de 100 km/h. De versie zonder S doet er een tiende langer over. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Het gemiddeld verbruik bedraagt 8,2 l/100 km (CO2-uitstoot 192 g/km).

Er zijn twee opmerkelijke dingen te melden over de naamgeving van de nieuwkomer. Ten eerste heet hij nog steeds '63' terwijl hij niet langer de bij dat getal horende 6,2-liter V8 aan boord heeft.

Daarnaast is besloten om 'AMG' in het vervolg te combineren met 'Mercedes', waardoor de auto nu als Mercedes-AMG C 63 door het leven gaat.

Klankkleuren

De C 63 heeft een uitlaatsysteem waarmee de bestuurder via het Dynamic Select-programma kan kiezen tussen verschillende klankkleuren, van 'beschaafd' voor lange snelwegritten tot 'rauw' voor de sportievere ritten. Het optionele Performace-uitlaatsysteem heeft een nog uitgebreider aanbod aan klanken.

Net als de AMG-GT heeft de C 63 S zogenaamde 'dynamische' motorsteunen, waarbij de elektronica de stijfheid ervan regelt, afhankelijk van de omstandigheden. Schakelen gaat met een zeventraps DCT-automaat met de standen 'Controlled Efficiency', 'Sport' en 'Sport +'. De S-versie voegt daar 'Race' aan toe.

AMG monteert standaard 18-inch lichtmetalen velgen met daaromheen 245/40R18-rubber (v) en 265/40R18 (a). De S staat op 19-inch lichtmetalen velgen met banden in de maat 245/35R19 (v) en 265/35R19 (a).

Sportonderstel

Zowel de S-versie als de versie zonder S is voorzien van een speciaal sportonderstel. Die laatste heeft een mechanisch sperdifferentieel, de C 63 S een elektronische variant. Het ESP kent drie standen: 'aan', 'sport' en volledig uitgeschakeld.  

De Mercedes-AMG C 63 maakt z'n debuut tijdens de autobeurs van Parijs. Bij de introductie is er ook een speciale Edition 1-uitvoering leverbaar. 

Bekijk foto's van de Mercedes-Benz C-klasse in groot formaat