Door de accijnsverhoging op autobrandstoffen is de verkoop van diesel in juli met meer dan 10 procent gedaald tot 531 miljoen liter, de grootste afname tot nu toe dit jaar. 

Dat maakte brancheorganisatie Bovag woensdag bekend op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de voorgaande maand juni was de verkoop al met 9,4 procent afgenomen, na dalingen van bijna 8 procent in mei en april. De lpg-verkoop daalde in juli nog harder, met ruim een kwart tot 31 miljoen liter.

De scherpe dalingen zijn volgens Bovag vrijwel volledig toe te schrijven aan de accijnsverhogingen sinds 1 januari. Daardoor gooien automobilisten en truckers hun tank steeds vaker over de grens vol.

Grensstreken

Volgens Bovag komen Nederlandse pomphouders in de grensstreken hierdoor in financiële problemen en heeft de accijnsverhoging grote negatieve gevolgen voor de overheidsfinanciën.

''Alle signalen met betrekking tot de accijnsverhoging duiden op een fiasco, dat kan toch niemand meer ontkennen'', stelt Bovag.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft tot nu toe de accijnsverhoging niet willen terugdraaien. Volgens hem leveren de accijnsverhogingen wel degelijk extra geld op.