DEN BOSCH - Passen automobilisten bij wegwerkzaamheden hun snelheid aan als ze zien dat ze te hard rijden? Een proef langs de provinciale weg van Cuijk naar Oeffelt moet de komende weken antwoord geven op die vraag.

Bij een eerder experiment op gevaarlijke wegvakken bleek het systeem een gunstige invloed te hebben op het rijgedrag, de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer.

Eind vorig jaar introduceerde Noord-Brabant de Dynamische Snelheidsinformatie. Het systeem laat automobilisten via lichtborden zien hoe hard ze rijden en in welke mate ze de toegestane maximumsnelheid overschrijden. Het systeem is niet voorzien van camera's. De weggebruikers hoeven dus niet bang te zijn voor een bon.

De nieuwe praktijkproef moet uitwijzen welke snelheidsvermindering haalbaar is bij werkzaamheden. Ook onderzoekt de provincie of de wegwerkers zich veiliger voelen. Bovendien wil de provincie van de automobilisten weten wat ze ervan vinden. De proef duurt acht tot tien weken, aldus een woordvoerster van de provincie.