Dinsdag is meer duidelijk geworden over de nieuwe Lada Vesta en de X-Ray concept car.

Uit beelden wordt duidelijk dat de Vesta er behoorlijk modern uit zou kunnen komen te zien. 

Te zien is een fraaie sedan die nu eens géén te kleine wielen krijgt aangemeten. De auto staat op een nieuwe basis die Platform B is gedoopt.

De Vesta sedan - zoals we hem hier zien - krijgt later gezelschap van een stationwagon en een hatchback. Op termijn moet het drietal de Priora gaan vervangen. Met een lengte van 4,35 meter is de Vesta overigens net zo lang als de Priora, maar met z'n langere wielbasis moet-ie meer ruimte gaan bieden aan de achterpassagiers.

Onder de kap komen waarschijnlijk zowel Renault- als AvtoVaz-motoren te liggen. In september volgend jaar gaat de Vesta in productie; tot die tijd zal de - binnenkort gefacelifte - Priora het moeten uitzingen. Mogelijkerwijs zal de Vesta in Europa te krijgen zijn.

X-Ray Concept 2

Dan is er de X-Ray Concept 2, niet te verwarren met de in 2012 getoonde X-Ray. Het eerder getoonde studiemodel blikt vooruit op een cross-over, het exemplaar moet 'gewoon' een stoere hatchback worden.

Naar verluidt is het onderhuids een Sandero; verwacht hier dan ook vooral Dacia-motoren tegen te komen. De in 2012 getoonde X-Ray Concept - waar deze auto logischerwijs behoorlijk wat designelementen van leent - deelt zijn basis met de Dacia. 

Volgend jaar gaat de X-Ray hatchback in productie. Er zijn vooralsnog geen plannen om deze Lada naar de rest van Europa te halen.

Bekijk 5 foto's in groot formaat