Autobedrijf Koops Furness maakt alleen nog kans op een gedeeltelijke doorstart. Met het afhaken van Van Mossel Groep is geen enkele gegadigde meer over voor het gehele bedrijf.

Dat blijkt uit een bericht van de curatoren van het vorige week failliet verklaarde autoconcern.

"Vorige week is er vooral met een gegadigde over een integrale doorstart onderhandeld", schrijven Alice van der Schee en Rob Boers op de website van Koops Furness. "Deze gegadigde is echter afgehaakt."

De curatoren proberen nu in de komende weken 'voor zo veel mogelijk levensvatbare onderdelen' van het autobedrijf kopers te vinden om zo 'een of meerdere doorstarts' te realiseren.

Onderdelen

Directeur Eric Berkhof van Van Mossel liet maandag al weten niet langer geïnteresseerd te zijn in een volledige overname. Zijn autobedrijf praat nog wel met de curatoren over de overname van onderdelen van Koops Furness.

Koops Furness is vorige week grotendeels failliet verklaard, nadat eerder al uitstel van betaling was verleend. De 82 vestigingen van het autobedrijf, verspreid over het midden en noorden van Nederland, hadden in 2012 een omzet van 463 miljoen euro. Bij het bedrijf werken bijna 1200 mensen.

Impact

FNV Bondgenoten rekent op een ''enorme impact op de werkgelegenheid'', nu de belangrijkste kandidaat om de failliete onderneming over te nemen, de Van Mossel Groep, is afgehaakt.

De curatoren rest niets anders dan te proberen om voor losse delen van Koops Furness nog een koper te vinden. ''Maar dat is natuurlijk een slap aftreksel van wat Van Mossel allemaal van plan was'', zegt FNV-bestuurder Jeanette Brouwer.

Wanneer een bedrijf als geheel een doorstart maakt, blijven er doorgaans meer banen behouden dan wanneer alleen de mogelijk levensvatbare onderdelen met nieuwe eigenaren verder gaan.

Vaart

Bij een groot aantal vestigingen van Koops Furness is het werk inmiddels stilgelegd, aldus Brouwer. De curatoren zullen volgens haar daarom vaart moeten maken met hun onderhandelingen met potentiële kopers. Als de bedrijfsvoering te lang stil ligt, wordt het veel moeilijker om nog door te starten.

Donderdag en vrijdag staan verschillende bijeenkomsten van uitkeringsinstantie UWV op de agenda. Daar zal de personeelsleden worden uitgelegd hoe hun uitkeringen geregeld zijn en hoe zij zich moeten inschrijven als werkzoekenden.

Volvodealers

Volvo Car Nederland heeft per direct twee Volvodealers aangesteld voor de provincies Overijssel en Drenthe, die eerder werden bediend door dealerbedrijven van Koops Furness. Dat heeft de importeur dinsdag bekendgemaakt.

Volvodealer Harrie Arendsen (met vestigingen in Doetinchem, Zevenaar en Ruurlo) is benoemd voor het gebied Almelo, Hengelo en Enschede. Autobedrijf Nieuwenhuijse (met vestigingen in Apeldoorn, Deventer, Zutphen en Raalte) krijgt de regio's Zwolle en Meppel.

Voor de huisvesting van de nieuwe dealers wordt op dit moment gezocht naar ''een passende oplossing'', aldus Volvo Car Nederland. Furness Car, onderdeel van het vorige week bankroet verklaarde concern Koops Furness, was Volvodealer in Overijssel en Drenthe.

Koops Furness: samenraapsel en niet efficiënt