In de eerste zes maanden van dit jaar is 200 miljoen liter diesel minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Juni was met een afzet van 530 miljoen liter (-9,4 procent) zelfs de slechtste verkoopmaand sinds augustus 2003. 

Dit meldt brancheorganisatie Bovag dinsdag op basis van CBS-cijfers.

De lpg-verkoop daalde in het eerste halfjaar met bijna 20 procent. De extreme dalingen zijn volgens Bovag vrijwel volledig toe te schrijven aan de accijnsverhogingen sinds 1 januari.

Op basis van de CBS-cijfers verwachten de brancheorganisaties Bovag en BETA dat de diesel- en lpg-afzet dit jaar met 610 miljoen liter daalt.

Dit jaar zal er 6,76 miljard liter diesel worden verkocht; bijna 508 miljoen liter minder dan in 2013. De afzet van lpg komt dit jaar uit op 398 miljoen liter, terwijl dat vorig jaar nog 500 miljoen liter was (-20,5 procent), concluderen de organisaties. "Al met al zien de Nederlandse pomphouders dus 610 miljoen liter diesel en lpg verdampen.''

Buiten Nederland

De hogere dieselprijs beweegt de transporteurs buiten Nederland hun vrachtwagens vol te tanken, terwijl particulieren uit België en Duitsland ook niet langer meer de Nederlandse grenspompen bezoeken, stelt Bovag.

De gevolgen voor de schatkist zijn eveneens evident, becijfert de organisatie. "Daar waar het kabinet 280 miljoen euro extra heeft begroot aan inkomsten uit de verhoogde accijns op diesel en lpg (exclusief de inflatiecorrectie), volgt op basis van de prognose juist een min van drie miljoen euro.''