In het eerste halfjaar zijn er 4,4 procent minder auto's gestolen dan in dezelfde periode in 2013. Tot nu toe zijn er bijna 5500 auto's ontvreemd. 

De geïntensiveerde samenwerking in de strijd tegen autodieven lijkt succesvol, schrijft donderdag de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Gestolen wagens worden steeds sneller internationaal gesignaleerd, de beveiligingen (alarmsystemen en voertuigvolgsystemen) zijn steeds beter en ook importeurs nemen maatregelen om diefstal te voorkomen.

De Landrover Evoque is dit jaar de auto met het hoogste diefstalrisico. De importeur heeft maatregelen genomen waardoor dealers simpel de beveiliging van die auto's kunnen verbeteren via een upgrade van het beveiligingsprogramma in de auto.

Autodieven nemen steeds minder oudere en meer jongere auto's mee. Ondanks de daling van het aantal autodiefstallen neemt daardoor het financiële verlies niet af.

Bedrijfsauto's

Behalve personenauto's, werden ook minder lichte bedrijfsauto's (busjes) gestolen: 1148 tegen 1279 in de eerste helft van 2013. Er werden 84 vrachtwagens meegenomen door dieven, 15 procent minder dan in de eerste 6 maanden van 2013. Van die 84 trucks werden er 40 teruggevonden; vaak ging het om de lading en werd de vrachtwagen leeg teruggevonden.