General Motors gaat de komende jaren het aanbod aan dieselmotoren in de Verenigde Staten uitbreiden. Op dit moment is de Chevrolet Cruze daar namelijk GM’s enige personenauto met diesel, en dat moet gaan veranderen.

Steve Kiefer, vicepresident aandrijflijnen bij General Motors, heeft aangegeven dat de autofabrikant de komende jaren het dieselaanbod in de VS flink wil gaan uitbreiden. Hij verwacht dat in 2020 10 procent van de personenauto’s en lichte bedrijfswagens er verkocht zal worden met dit type motor.

De enige dieselmotor die GM momenteel in een personenauto levert, is de 2,0-liter turbodiesel uit de Chevrolet Cruze. Deze versie is ook meteen de duurste Cruze uit de prijslijst (24.985 dollar), terwijl je 'm met 1,8-liter benzinemotor al hebt vanaf 17.520 dollar. Desondanks voldoet de Cruze diesel aan de verkoopverwachtingen van GM – al zullen die wellicht niet te hoog zijn ingezet.

“De Cruze diesel is de eerste van vele door een dieselmotor aangedreven personenauto’s die General Motors gaat aanbieden in de VS”, aldus Kiefer. Hij gaf niet aan welke modellen nog meer voor een zelfontbrander in aanmerking komen, maar de Chevrolet Silverado en zustermodel GMC Sierra zouden goede kandidaten zjn, al hebben die naar Europese maatstaven weinig meer te maken met personenauto’s. In de VS worden ze geschaard in de categorie ‘light duty’-versies van ‘full-sized trucks’.

GM levert momenteel al wel een dikke 6,6-liter V8-diesel in de ‘heavy duty’-versies van de Silverado en de Sierra. De kleinere Chevrolet Colorado en GMC Canyon worden ook aangeboden met een viercilinder Duramax-diesel met 2,8 liter inhoud.

De toenemende interesse van General Motors in dieselmotoren is deels te verklaren door het feit dat concurrent Chrysler met de RAM 1500 het beste gemiddelde verbruik (28 mpg, oftewel 8,4 l/100 km) van het moment haalt bij de full-size trucks.

Bekijk 5 foto's in groot formaat