Voor modeljaar 2015 heeft Aston Martin een aantal upgrades doorgevoerd voor de Rapide S en Vanquish. Het grootste nieuws is de komst van een nieuwe, snellere achttrapsautomaat.

De nieuwe Touchtronic III-automaat van ZF maakt z’n debuut in de Vanquish en de Rapide S. Het is volgens Aston Martin de eerste keer dat deze achttrapsautomaat wordt gemonteerd in een auto met het transaxle-principe (versnellingsbak bij de achteras). De nieuwe bak is bovendien 3 procent lichter dan z’n voorganger, de Touchtronic II, die het met zes verzetten moest doen.

De Touchtronic III schakelt in 130 milliseconden naar een volgend verzet en dat heeft een positieve uitwerking op de sprinttijden van beide auto’s: de Rapide S doet 0-100 km/h nu in 4,4 seconden (was 4,9 s) en ook de Vanquish snoept er met z’n nieuwe bak een halve tel af en doet het nu in 3,8 seconden. Dankzij een langere laatste versnelling ligt de topsnelheid van beide auto’s nu voor het eerst boven de 200 mph (320 km/h).

Het gemiddeld verbruik en de CO2-uitstoot hebben ook baat gehad bij de nieuwe ZF-bak; die cijfers daalden met respectievelijk 11 en 10 procent. Dankzij een efficiënter uitlaatsysteem stegen vermogen en koppel van de 6,0-liter V12 licht. De Vanquish levert nu 576 pk en 630 Nm, de Rapide S 560 pk en 630 Nm.    

Behalve de bak en het uitlaatsysteem pakte Aston Martin ook het motormanagement aan en werd een nieuwe ECU voor de stuurinrichting gemonteerd voor een preciezer stuurgevoel. De Vanquish kreeg nieuwe dempers aan voor- en achterkant, die respectievelijk 15 en 35 procent stijver zijn dan voorheen. Die gaan voorbij aan de Rapide, maar die krijgt ter compensatie grotere remmen aan de voorzijde aangemeten.

Aston Martin heeft voor modeljaar 2015 ook wat nieuwe wielen en lakkleuren beschikbaar, waaronder de kleur Diavolo Red. Deze lak was tot op heden alleen leverbaar op de V12 Zagato. Binnenin is er keuze uit nieuwe kleurencombinaties voor het leer. De opgefriste Vanquish en Rapide S worden de komende maanden wereldwijd uitgerold.

Bekijk 4 foto's in groot formaat