Volkswagen Group (VW) heeft in het tweede kwartaal minder winst geboekt. Ook de omzet bleef achter bij het tweede kwartaal een jaar eerder. Dat maakte het moederbedrijf van merken als Volkswagen, Audi en Porsche donderdag bekend.

In het tweede kwartaal daalde de omzet met 2,2 procent naar 51 miljard euro. De operationele winst was 3,3 miljard euro, ruim 3 procent lager dan een jaar geleden. Toch waren de cijfers minder slecht dan waar analisten rekening mee hielden. Het aantal auto's dat in de periode april tot en met juni werd afgeleverd steeg met 5,6 procent naar ruim 2,6 miljoen. Opvallend was de plus in de verkopen van de luxemerken Porsche en Bentley.

In de eerste zes maanden van het jaar verkocht de Volkswagen Group in totaal ruim 5 miljoen auto's, 5,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet van het concern stabiliseerde daarbij op circa 99 miljard euro. De opbrengsten werden onder meer geremd door negatieve wisselkoerseffecten.

Topman Martin Winterkorn van de Volkswagen Group sprak van aanhoudende concurrentiedruk en gespannen situaties in sommige van de opkomende markten waarin de autofabrikant opereert. Hij kondigde onder meer aan te gaan snijden in de kosten bij Volkswagen, de grootste tak van het concern.

Ook meldde VW dat het een nieuwe fabriek opent in de Verenigde Staten. In de nieuwe faciliteit in Tennessee, die omgerekend 672 miljoen euro kost, wordt een nieuwe SUV geproduceerd die de verkoop in de VS moet stuwen.