Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland ziet geen gevaar voor de relaties met buurlanden als de omstreden Duitse tolplannen worden doorgevoerd.

"Dat dat de Europese gemeenschap in gevaar kan brengen dat zie ik niet'', zei ze vrijdag. Als het voldoet aan de Europese regels en het kost de Duitse automobilist niks extra's kan het, aldus Merkel.

''Als het allebei opgaat dan zijn de plannen van het ministerie van verkeer volledig in lijn met de koers van de coalitie.'' Duitse automobilisten krijgen het tolvignet vergoed door een verlaging van de wegenbelasting.

Minister Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur en Milieu sprak eerder haar zorgen uit over de voorgenomen tolheffing op de Duitse snelwegen. Samen met haar Oostenrijkse collega richtte ze zich tot eurocommissaris Siim Kallas om te onderzoeken of de heffing door de beugel kan.

Protest

Nederland en andere buurlanden protesteren heftig tegen de plannen van minister Alexander Dobrindt. Deze week tekenden burgemeesters uit de Duits-Nederlandse grensstreek een resolutie waarin ze de politiek in Duitsland oproepen om af te zien van de tolheffing. 

CDA-kamerlid Sander de Rouwe riep op tot een 'toltop', waarin landen zouden moeten deelnemen die getroffen worden door de tolheffing.

'Duitsland moet plan tolvignet autobahn aanpassen'