De Smart ForTwo is officieel door de fabrikant onthuld.

Als tweezittertje met Tridion veiligheidskooi is het een heel herkenbare Smart. Er is keus uit twee motoren, driecilinders, ongeblazen en met turbo en opnieuw huist de motor achterin.

De derde generatie van de Smart ForTwo is 2,69 meter lang, 1,66 meter breed en 1,55 meter hoog. Uiteraard is hij weer bedoeld als stadsautootje, vandaar de kleine draaicirkel.

Tussen stoepranden bedraagt hij 6,95 meter, moet je straatje keren tussen muren dan heeft de ForTwo 7,30 meter nodig. De wielbasis van het wagentje is 1,87 meter.

De ForTwo heeft opnieuw een gedeelde achterklep. De voorwielophanging maakt gebruik van onderdelen van de vorige C-klasse, achter heeft de Smart ForTwo een De Dion-achteras. Achter de stoelen is 260 liter bagageruimte, 350 liter bij gebruik van alle ruimte tot aan het dak.

Motoren

Het motorengamma begint met een 71 pk sterke 999 cc driecilinder. Bij 2.850 toeren levert het blokje 91 Nm. Met turbo bedraagt de cilinderinhoud 898 cc en heb je 90 pk. Dan levert de driepitter 135 Nm aan koppel.

Moest je voorheen in een Smart Fortwo altijd genoegen nemen met een gerobotiseerde handbak, kopers kunnen nu kiezen uit een handgeschakelde versnellingsbak met vijf versnellingen of een automaat met dubbele koppeling met zes verzetten.

Zijwindassistent

Smart komt op zowel de ForTwo als de ForFour zijwindassistent. Merken de ESP-sensoren dat de ForTwo door een sterke bries onstabiel wordt dan corrigeren ze dat door remingrepen. Dat is standaard. Optioneel zijn de rijbaanassistent en het automatische afstandsysteem, waarbij kopstaartbotsingen in stadsverkeer zo veel mogelijk voorkomen worden.

Er zijn drie uitrustingsniveaus: passion, prime en proxy. De basisversie heeft al led-dagrijverlichting, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, een lichtsignaal bij afsluiten, cruise control met variabele snelheidsbegrenzing maar bijvoorbeeld ook een boordcomputer en elektrische ruitbediening.

Er zijn verschillende kleuren voor de bodypanels en ook de grille.

Airbag

Standaard heeft elke nieuwe Smart een bestuurdersairbag, een kneebag en een airbag voor de voorpassagier. Sidebags zorgen voor bescherming bij een zijdelingse aanrijding.

Op 18 juli is hij al in Nederland te zien. Hij staat dan bij een beachvolleybaltoernooi in Scheveningen.

Bekijk foto's van de Smart ForTwo in groot formaat