Volkswagen gaat de komende jaren flink inzetten op de Amerikaanse markt. Deze Mid-Size SUV, de productieversie van de CrossBlue Concept, gaat daarbij een sleutelrol spelen. Het merk geeft momenteel openheid van zaken over de plannen voor Noord-Amerika.

Volkswagen heeft zichzelf een ambitieus doel gesteld: vanaf 2018 wil het jaarlijks 800.000 auto's in de Verenigde Staten verkopen. Analisten van IHS Automotive verwachtten eind vorig 2013 echter nog dat de teller bij Volkswagen in dat jaar op 535.000 stuks blijft steken.

Nieuwe modellen zijn dus essentieel. De Amerikaanse dealers hebben vooral gevraagd om een relatief betaalbare SUV met meer zitplaatsen dan de Tiguan, en die gaat er dus komen. Vooralsnog staat deze auto slechts bekend als de 'Mid-Size SUV', maar het is al wel bekend dat de CrossBlue de voorbode van deze auto is. Het was dus ook niet voor niets dat die auto vorig jaar als concept-car in Detroit debuteerde.

De productie van de CrossBlue start in 2016. De auto staat op een MQB-platform en komt ook beschikbaar als TDI Clean Diesel. De concept-car had zes individuele zitplaatsen, maar de definitieve auto wordt een zevenzitter.

900 miljoen euro

Volkswagen komt overigens niet alleen met een Mid-Size SUV vanwege de dealers: het segment is ook enorm aan het groeien. In 2009 werden er 900.000 van zulke auto's in de Verenigde Staten verkocht, dit jaar zijn dat er ongeveer 1,4 miljoen. De verwachting is dat het segment blijft groeien.

De regio Chattanooga in de Verenigde Staten zal ook blij zijn: Volkswagen gaat de fabriek hier uitbreiden voor de productie van de Mid-Size SUV. Met deze uitbreiding is een investering van 900 miljoen euro gemoeid. Bij Volkswagen alleen al komen er 2.000 banen bij, met de toeleveranciers meegerekend zijn dat er nog flink wat meer.

De keuze voor Chattanooga was zeker niet vanzelfsprekend. Lange tijd was Puebla in Mexico ook in de race als productielocatie voor de Mid-Size SUV. Naar verluidt heeft de introductie van de auto zelfs vertraging opgelopen, omdat de Volkswagen-directie maar niet kon kiezen tussen productie in de Verenigde Staten of in Mexico.

Bekijk foto's van de Volkswagen CrossBlue in groot formaat