De berichten dat de inboedel van Spyker Cars in opdracht van de Belastingdienst zou worden geveild, zijn ''zeer schadelijk'' geweest voor de Nederlandse sportautofabrikant. 

Dat laat Spyker-directeur Victor Muller maandag weten. De veiling werd maandag ingetrokken, toen bleek dat de vordering van de fiscus bij Spyker alsnog was voldaan.

''Ik heb door de berichten heel wat uit te leggen aan buitenlandse investeerders'', zegt Muller. Hoeveel schade zijn bedrijf precies heeft geleden door alle negatieve publiciteit, wil hij niet zeggen.

De topman beraadt zich nog op mogelijke vervolgstappen.

Executieveiling

De Belastingdienst had veilinghuis Troostwijk opdracht gegeven om 100 tot 150 zaken waarop beslag was gelegd, te verkopen middels een executieveiling. Maar Muller zei vorige week al dat de openstaande schuld aan de fiscus reeds was betaald.

Het feit dat de veiling niet eerder offline werd gehaald, komt volgens hem door de trage verwerking van de Belastingdienst. ''Het heeft uiteindelijk vier dagen en zeventien uur geduurd voordat de betaling was verwerkt. En dat in 2014. Dit lijkt wel middeleeuws.''

Tot zondag leek het erop dat belangstellenden vanaf maandag online konden bieden op exclusieve Spykers, prototypes, 85 Audi V8-motorblokken en versnellingsbakken. Op 25 juli zou een kijkdag zijn en de veiling zou sluiten op 28 juli.