De eerste klachten over het contactsleuteldefect in de Chevrolet Cobalt en andere middenklasse auto's van General Motors (GM) van voor 2000 werden zeventien jaar geleden ingediend. 

Dat concludeert persbureau Reuters op basis van een openbaar register van klachten van de Amerikaanse inspectiedienst. GM riep de eerste auto's met het probleem pas maandag terug.

In de klachten staat dat de sleutel er soms uitgetrokken kon worden, terwijl de auto reed. Ook blokkeerden er sleutels en stopte in een aantal gevallen de motor. Onder de 7,6 miljoen teruggeroepen auto's zitten het Malibu-model uit 1997 en de Impala uit 2000.

De problemen lijken erg op de contactsleutelproblemen waardoor GM dit jaar al vijftien miljoenen auto's van na 2000 heeft teruggeroepen. Die kunnen ertoe leiden dat de auto - als de sleutelbos te zwaar is - weer terugspringt in de uit-stand. Daardoor kan de motor uitvallen, de versnellingsbak vastlopen en kunnen de airbags dienst weigeren.

Volgens een schatting van Reuters zijn in de VS zeker 74 mensen om het leven gekomen bij ongelukken door het sleutelprobleem. GM heeft toegegeven dat er dertien doden zijn gevallen.