Uit het Nationaal Occasion Onderzoek 2014, uitgevoerd door VWE voertuiginformatie en -documentatie en Automobiel Management, blijkt dat er voor 2014 een groter aantal apk's wordt verwacht.

VWE voertuiginformatie en -documentatie verwacht dat er dit jaar in totaal 5,66 miljoen apk's worden uitgevoerd. Dat is 2,9 procent meer dan in 2013. Hiermee lijkt een einde te komen aan de dalende lijn in de apk-markt die de afgelopen jaren zichtbaar was.

De afgelopen jaren is het aantal uitgevoerde apk's gedaald. Dit hangt onder andere samen met de gewijzigde apk-regels die in 2008 van kracht werden. Jonge auto's hoefden sinds dat jaar minder vaak te worden gekeurd. De auto's die hier destijds van profiteerden, vallen inmiddels buiten deze categorie en moeten nu sneller naar de garage voor een keuring. Ook het feit dat het Nederlandse wagenpark steeds ouder wordt, draagt bij aan de stijging van het aantal apk's. In 2009 was de gemiddelde Nederlandse auto 8,8 jaar oud, momenteel staat de teller op 9,9 jaar.

Bekijk 3 foto's in groot formaat