Dat het Mazda-gamma momenteel start bij de 2, doet vermoeden dat het Japanse merk een kleinere 1 onder deze B-segmenter overweegt. Dat blijkt absoluut niet te kloppen, heeft AutoWeek gisteren in Barcelona ontdekt.

AutoWeek sprak daar met Jeffrey Guyton, CEO van Mazda Europe. Hij vertelt: "Er wordt al een hele tijd gespeculeerd over een toekomstige Mazda 1. Er zijn echter meerdere redenen waarom we niet met zo'n klein model komen."

Hij vervolgt: "De winstmarges op zo'n A-segmenter zijn in de eerste plaats bijzonder klein. Bovendien is de concurrentie hevig en dus is het groeipotentieel beperkt. De belangrijkste reden voor het besluit om geen 1 te brengen, is echter dat dit segment alleen in Europa echt belangrijk is. Een compacte auto die voor de Europese markt is ontwikkeld, is niet interessant voor groeimarkten en vice versa."

Dat er geen 1 komt, wil niet zeggen dat Mazda stil gaat zitten. In september onthult het merk de nieuwe MX-5 en kort daarna zal ook de volgende generatie van de 2 zijn showdebuut beleven.

In de periode tot en met 2016 volgen daarna nog drie andere nieuwe modellen. Guyton wilde wel zeggen dat dit gaat om nieuwe generaties van bestaande modellen én voor Mazda volledig nieuwe modellen, maar niet welke auto's dit dan precies zijn.