Mark Fields, de nieuwe topman van autobouwer Ford, ziet zijn basissalaris dit jaar flink toenemen. Dat bleek woensdag uit documenten die het bedrijf heeft ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder.

Het salaris van Fields gaat met 9 procent omhoog tot 1,75 miljoen dollar. Een jaar eerder, toen de 53-jarige Amerikaan nog operationeel directeur was bij Ford, kreeg hij een basisinkomen van 1,6 miljoen dollar.

Naast zijn salaris krijgt de bestuurder een aan doelen gekoppelde bonus van 3,5 miljoen dollar en een stevig pakket aandelenopties. In totaal kreeg Fields vorig jaar overigens 10,2 miljoen dollar bijgeschreven op zijn rekening.

Alan Mulally, de vorige bestuursvoorzitter van Ford en rechts op foto 2 naast Fields, kreeg in 2013 een basissalaris van 2 miljoen dollar en een totale compensatie van 23,2 miljoen dollar.

De 63-jarige Mulally, die met pensioen is gegaan, was sinds 2006 topman en wist Ford zonder bankroet door de recessie te loodsen, in tegenstelling tot rivalen als General Motors en Chrysler.

Bekijk 2 foto's in groot formaat