Hybride en elektrische auto's worden populairder. Een op de vier automobilisten overweegt bij de aankoop van een nieuwe auto een hybride of elektrisch voertuig te kiezen.

Dat is een groei van 33 procent ten opzichte van 2012.

Dat blijkt uit Het Nationale Automobilisten Onderzoek van mediabedrijf YPCA.

Momenteel rijdt nog maar 3 procent in en hybride auto en 1 procent in een elektrische wagen. De meesten van hen hebben daarvoor gekozen vanwege de lagere kosten. Bijna 70 procent geeft aan dat dit de voornaamste reden is.

Een op de vijf heeft een groene auto vanwege het milieu en bijna een tiende zegt 'gedwongen' te zijn door zijn werkgever. 

Milieu

Vorig jaar was het milieu een belangrijker argument. Toen gaf nog 43 procent aan elektrisch of hybride te rijden om het milieu minder te belasten.

De motieven van automobilisten die overwegen in de toekomst op een groene auto te stappen, zijn anders. Driekwart zegt het voor het milieu te doen. De helft overweegt het om op de kosten te besparen. 

Automobilisten die niet aan een hybride of elektrische wagen denken, vinden zo'n voertuig meestal te duur. Bijna 60 procent van deze groep koopt geen groene auto vanwege de aanschafkosten.

Actieradius

Ondanks dat er meer vertrouwen is dat er genoeg oplaadpunten zijn (34 procent dit jaar, tegen 25 procent vorig jaar), is de actieradius een belangrijke reden om geen groene wagen te overwegen. Bijna een kwart noemt dit als argument.

De actieradius is de afstand die een voertuig kan afleggen zonder tussentijds op te laden of te tanken.

Het onderzoek is afgelopen maand in opdracht van verzekeraar Allsecur en verkeerszender Traffic Radio uitgevoerd. Voor het onderzoek zijn 759 automobilisten ondervraagd.