Na een lange periode van daling waren er het afgelopen kwartaal op de Nederlandse wegen wat meer files. De zogeheten filezwaarte (de lengte maal duur van de file) nam toe met 3 procent, meldt de ANWB woensdag.

Waar de toename door komt is niet helemaal duidelijk. ''Mogelijk door aanrijdingen of de iets sterkere economie'', liet een woordvoerder van de toeristenbond weten.

Wel blijkt dat het verkeer tijdens de avondspits en in de weekeinden 10 procent méér hinder had van files, terwijl het verkeer in de ochtendspits veel beter doorstroomde.

Ook wat betreft de locatie waren er verschillen. Zo nam in de regio Amsterdam en op de snelwegen in het zuiden van het land het aantal files met ongeveer 8 procent toe. In de regio Rotterdam en in het midden van het land daalde het aantal echter.

De grootste knelpunten lagen het afgelopen kwartaal in de ochtendspits op de wegen naar Amsterdam. Als het project rond de nieuwe Coentunnels in de loop van deze maand is afgerond, zal de doorstroming sterk verbeteren, verwacht de ANWB. In de avondspits lagen de grootste knelpunten op de wegen in de regio Rotterdam.

Sinds het begin van de economische crisis in 2008 was er in grote lijnen een daling van het aantal files.