General Motors (GM) heeft de afgelopen maanden meer auto's in Nederland teruggeroepen dan tot dusver werd aangenomen. 

De Amerikaanse autofabrikant verzocht de eigenaren van 242 Opel GT's om hun auto naar de dealer te brengen vanwege een defect contactslot. 

Dat laat het bedrijf woensdag aan NRC Q weten.

Halverwege maart liet GM nog weten iets meer dan zeventig GT's terug te roepen vanwege het potentieel dodelijke probleem met de contactsleutel. In heel Europa zijn nu 7.500 exemplaren teruggeroepen, ook veel meer dan voorzien. Het gaat daarbij om Opel-modellen die tussen 2007 en 2010 gemaakt zijn, aldus de zegsman.

Contactslot

Het aantal teruggeroepen auto's ligt in Nederland overigens veel lager dan aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Zo liet GM maandag weten dat nog eens 8,5 miljoen auto's en truck's naar de garage terug moeten voor inspectie. In totaal riep het bedrijf dit jaar al zo'n 29 miljoen auto's terug, waarvan ruim de helft vanwege een defect contactslot.

De problemen met het autoslot kunnen ertoe leiden dat de auto - als de sleutelbos te zwaar is - weer terugspringt in de uit-stand. Daardoor kan de motor uitvallen, de versnellingsbak vastlopen en kunnen de airbags dienst weigeren. Volgens een schatting van persbureau Reuters zijn in de VS zeker 74 mensen om het leven gekomen bij ongelukken door het mankement.