De Amerikaanse autofabrikant General Motors moet opnieuw auto's terugroepen. Dit keer roept het concern meer dan 400.000 pick-uptrucks en terreinwagens in de VS en Canada terug naar de garage.

Het probleem met deze auto's is dat de versnellingsbak spontaan in de neutrale stand kan schieten. De motor draait door, zonder dat er kracht zit op de wielen.

Is de auto geparkeerd en staat de handrem er niet op, dan kan de auto wegrollen. Voor zover bekend zijn er op deze manier nog geen ongelukken gebeurd.

Inmiddels heeft GM dit jaar al meer dan 20 miljoen auto's teruggeroepen in Noord-Amerika. Vrijwel alle terugroepacties volgden, nadat het bedrijf 2,6 miljoen oudere modellen had teruggehaald.

De mankementen met airbags en het ontstekingsmechanisme zijn in verband gebracht met zeker 54 ongelukken, waarbij dertien doden vielen.

Kosten

Met de toename van het aantal terugroepacties stijgen ook de kosten voor de reparaties. GM heeft in het tweede kwartaal, dat maandag afloopt, 2 miljard dollar gereserveerd voor de reparaties. Daar zitten de kosten van de jongste terugroepactie niet bij.

De pick-uptrucks en terreinwagens die GM nu terughaalt, zijn juist de modellen die hebben bijgedragen aan het opkrikken van de verkopen van het concern. Die waren de afgelopen jaren door de economische crisis zwaar onder druk komen te staan.