In de komende acht jaar zal de productie van auto's in China met 60 procent toenemen, waardoor de vraag naar staal fors zal stijgen.

Die verwachting sprak staalgigant ArcelorMittal zondag uit bij de ingebruikname van een fabriek in het land.

ArcelorMittal en de lokale branchegenoot Hunan Valin Steel Co openden een fabriek die zich volledig toelegt op producten voor de auto-industrie.

De fabriek krijgt in eerste instantie een productiecapaciteit van 1,5 miljoen ton staal. De twee willen de strijd aangaan met Baoshan Iron & Steel Co dat momenteel de helft van het in de Chinese autosector gebruikte staal maakt.

De verwachting dat er over acht jaar 30 à 35 miljoen auto's per jaar van de band rollen in de tweede economie van de wereld. Het huidige productieniveau is 22 miljoen stuks. De nieuwe fabriek is voor 49 procent eigendom van ArcelorMittal, de rest is van Hunan Valin Steel. ArcelorMittal heeft een belang van 20 procent in de Chinese partner, maar zal dat op termijn terugbrengen tot 10 procent.

ArcelorMittal denkt dat de algemene vraag naar staal in China dit jaar met 3 à 4 procent toeneemt na een stijging van 7 procent vorig jaar. Het concern gaat er daarnaast van uit dat de vraag naar staal in Europa en de VS hoger zal zijn dan vorig jaar, maar specificeerde die uitspraak niet.