Bijna 17.000 auto's in Nederland van het merk Toyota moeten opnieuw terug naar de garage om een probleem met de airbag alsnog te verhelpen.

Dat maakte de Toyota-importeur woensdag bekend.

De importeur riep in april vorig jaar 24.200 auto's terug voor de inspectie en vervanging van een airbagonderdeel, maar door een fout in de lijst van serienummers van de airbagtoeleverancier werd het betreffende onderdeel bij 16.940 auto's niet vervangen. 

Het gaat om de modellen Yaris, Corolla, Avensis, Picnic en Camry die tussen november 2000 en maart 2004 zijn geproduceerd. De voertuigen waarbij het onderdeel (een airbagontsteking) bij de oorspronkelijke terugroepactie al is vervangen, hoeven niet terug naar de garage.

Japan

In Japan haalt Toyota nog eens 650.000 auto's terug vanwege potentiële problemen met de airbags. De Japanse autofabrikant maakte de terugroepactie woensdag bekend nadat airbagproducent Takata het bedrijf van mogelijke mankementen op de hoogte had gebracht.

In januari vorig jaar moesten ruim 900.000 Toyota's terug naar de garage om dezelfde reden. Honda en Nissan, die ook airbags van Takata gebruiken, haalden vorig jaar samen met Toyota meer dan 3 miljoen auto's van de weg voor een nadere inspectie.

Negatief

De Japanse autofabrikant komt geregeld negatief in het nieuws. Zo werden in april wereldwijd nog zes miljoen auto's teruggeroepen.

Dat was een maand nadat het bedrijf een schikking van 1,2 miljard dollar trof. Dat was vanwege de aanpak van een mankement waardoor auto's plotseling en onbedoeld accelereerden in 2009 en 2010.

'Imagoschade terugroepacties kan groot zijn' | Overzicht grote terugroepacties Toyota