De nieuwe MQB-SUV (CrossBlue) van Volkswagen wordt een zeer belangrijke auto voor de Amerikaanse markt, maar desondanks loopt de introductie kostbare vertraging op.

Persbureau Reuters meldt dat de introductie van een nieuwe Volkswagen-SUV deze vertraging heeft opgelopen door een luxeprobleem: de overheden uit Mexico en de Verenigde Staten blijven alles op alles zetten om Volkswagen naar hun land te lokken voor de productie van de auto.

Onlangs legde Mexico een - naar verluidt aantrekkelijk - pakket bij Volkswagen neer om de directie ervan te overtuigen dat productie in Midden-Amerika de meest logische keuze is. Chattanooga, Tennessee kreeg van Volkswagen echter de tijd om een 'tegenbod' uit te brengen, besprekingen daarover zijn nu gaande.

Dralen

Analisten verwijten Volkswagen dat het te lang draalt met het maken van een keuze: het merk had volgens ingewijden allang een productielocatie moeten kiezen en al verder in het ontwikkelingsproces moeten zitten. 

De CrossBlue Concept geldt als voorbode van de nieuwe Volkswagen-SUV. Deze 4,99 meter lange concept-car debuteerde in januari 2013 op de NAIAS in Detroit. Ondanks de forse buitenmaten is het een auto met MQB-techniek, die plaats biedt aan zeven personen.

De introductie van een dergelijke SUV moet de Volkswagen-verkopen een forse impuls geven, en daarom moet de auto zo snel mogelijk op de markt komen. Het merk heeft namelijk als doelstelling de verkopen in 2018 in de Verenigde Staten te verdubbelen.

Bekijk foto's van de Volkswagen CrossBlue in groot formaat