Brancheorganisatie Bovag laat juristen uitzoeken of de schade van de accijnsverhoging voor pomphouders in de grensstreek op de Nederlandse overheid is te verhalen. ,,Het Europees recht biedt daar wel degelijk aanknopingspunten voor'', zegt een woordvoerder in een eerste reactie.

"Staatssecretaris Wiebes kijkt met een Haagse bril naar de werkelijkheid. Hij heeft kennelijk de effecten van de accijnsverhoging in de grensstreek niet gemeten. Daar is wel degelijk sprake van omzetverlies van pomphouders met 30 tot 40 procent. Dat kan je niet van tafel vegen door te zeggen dat er een meerjarige trend is van teruglopende verkopen.''

Voorzitter Petra van Steijn van BETA, de belangenclub van onafhankelijke pomphouders, is zwaar teleurgesteld in Wiebes. De VVD-staatssecretaris laat een "grote groep ondernemers in de kou staan. Mooi dat het de schatkist kennelijk wel geld oplevert, maar dat gebeurt wel over de ruggen van de pomphouders in de grensstreek''.

Dat volgens Wiebes vooral minder benzine wordt getankt, waarvan de accijns niet is verhoogd, komt doordat "benzine al jaren goedkoper is in Duitsland'', zegt Van Steijn, die zelf een benzinestation in Arnhem exploiteert.

"De pomphouders in de grensstreek zullen niet vandaag failliet gaan. Maar zij gaan wel hun personeel ontslaan en de shops sluiten. Dan worden het onbemande spookstations.''