De forse accijnsverhoging heeft tot flinke protesten geleid, vooral bij pomphouders uit de grensstreek. Staatssecretaris Eric Wiebes is echter niet van plan om de accijnsverhogingen (gedeeltelijk) terug te draaien.

Dat meldt de Volkskrant. Wiebes heeft de Belastingdienst onderzoek laten doen naar het effect van de accijnsverhogingen op het tankgedrag in de grensstreek.

De Belastingdienst heeft volgens hem niet kunnen concluderen dat de accijnsopbrengsten door de accijnsverhoging juist zijn gedaald. De critici gebruiken dat als argument bij hun verweer te tegen de hogere accijnzen: mensen uit de grensstreek zouden nog meer dan vroeger gaan tanken in het buitenland, omdat het prijsverschil voor een tank benzine nogal groot is.

Volgens ingewijden zal Wiebes vandaag in een brief aan de Tweede Kamer gaan melden dat de accijnzen niet gaan veranderen. De oppositiepartijen, met name het CDA, hadden aangedrongen op een onderzoek naar de effecten van de verhoging, omdat ze vreesden dat de overheid belastinginkomsten misloopt en tegelijkertijd Nederlandse pomphouders dupeert.

Volgens de Bovag loopt de overheid door de accijnsverhoging jaarlijks 1 miljard aan brandstofaccijnzen mis. Omdat mensen ook bijvoorbeeld alcohol en sigaretten kopen als ze tanken, loopt de overheid volgens de Bovag nog eens in totaal 300 miljoen euro mis, waardoor de totale schade dus neerkomt op 1,3 miljard euro.